Płyty indukcyjne są nowoczesne, szybkie i ekonomiczne. W dzisiejszych czasach gotowanie indukcyjne jest szeroko rozpowszechnione, jednak istnieje wiele pytań i mitów na temat tego źródła ciepła. Odpowiedzmy wspólnie na najczęstsze pytania dotyczące indukcji i rozwiejmy je raz na zawsze.
1) Jak działa indukcja?
Indukcja elektromagnetyczna jest bardzo interesującym zjawiskiem fizycznym, które zostało odkryte na początku XIX wieku. Na początku XX wieku podjęto próby opatentowania pierwszych kuchenek indukcyjnych, jednak bez powodzenia. Masowa produkcja płyt indukcyjnych miała miejsce dopiero wiele lat później.
W przeciwieństwie do innych kuchenek, ciepło generowane jest bezpośrednio w ściance naczynia. W szklanej płycie znajduje się cewka, przez którą przepływa prąd zmienny, co generuje pole elektromagnetyczne, które jest również zakłócane przez garnek na płycie. Ze względu na opór materiału dochodzi do utraty energii, która w tym przypadku jest pożądana, ponieważ objawia się jako ciepło.
2. Które naczynia nadają się do indukcji?
Kupując płytę indukcyjną, niekoniecznie trzeba wyrzucać wszystkie naczynia. Przydatność naczyń można sprawdzić za pomocą prostego eksperymentu. Wystarczy zwykły magnes. Jeśli magnes przylgnie do naczynia, oznacza to, że nadaje się ono do gotowania indukcyjnego.