odpocet
1 Dzień
21 Godzin
44 Minut
13 Sekund

8 pytań dotyczących indukcji, na które musisz znać odpowiedź!

pánve na indukci

Płyty indukcyjne są nowoczesne, szybkie i ekonomiczne. W dzisiejszych czasach gotowanie indukcyjne jest szeroko rozpowszechnione, jednak istnieje wiele pytań i mitów na temat tego źródła ciepła. Odpowiedzmy wspólnie na najczęstsze pytania dotyczące indukcji i rozwiejmy je raz na zawsze.

1) Jak działa indukcja?

Indukcja elektromagnetyczna jest bardzo interesującym zjawiskiem fizycznym, które zostało odkryte na początku XIX wieku. Na początku XX wieku podjęto próby opatentowania pierwszych kuchenek indukcyjnych, jednak bez powodzenia. Masowa produkcja płyt indukcyjnych miała miejsce dopiero wiele lat później.

W przeciwieństwie do innych kuchenek, ciepło generowane jest bezpośrednio w ściance naczynia. W szklanej płycie znajduje się cewka, przez którą przepływa prąd zmienny, co generuje pole elektromagnetyczne, które jest również zakłócane przez garnek na płycie. Ze względu na opór materiału dochodzi do utraty energii, która w tym przypadku jest pożądana, ponieważ objawia się jako ciepło.

2. Które naczynia nadają się do indukcji?

Kupując płytę indukcyjną, niekoniecznie trzeba wyrzucać wszystkie naczynia. Przydatność naczyń można sprawdzić za pomocą prostego eksperymentu. Wystarczy zwykły magnes. Jeśli magnes przylgnie do naczynia, oznacza to, że nadaje się ono do gotowania indukcyjnego.

Patelnie wysokiej jakości do indukcji

Najlepsze patelnie indukcyjne według opinii klientów


3. Jakie materiały są najlepsze do gotowania indukcyjnego?
Stal
ocelova panev na indukci
Stal jest doskonałym materiałem do gotowania indukcyjnego. Może być podgrzewana do wysokich temperatur i poprawia swoje właściwości przy częstym użytkowaniu. Nie ma ryzyka łuszczenia się powierzchni, a wypalanie w oleju nadaje jej warstwę ochronną.

Czystą stal można znaleźć głównie wśródpatelnieponieważ istotne jest, aby patelnia była odpowiednio gorąca, zwłaszcza podczas przygotowywania mięsa. Nie musisz martwić się o inwestycję w stalową patelnię, ponieważ przy odpowiednim obchodzeniu się z nią, odziedziczą ją Twoje dzieci.
Żeliwo
litinove hrnce na indukci
Bardzo ciężkie naczynia żeliwne są również magnetyczne i można w nich gotować na płycie indukcyjnej. Naturalne żeliwo jest dla prawdziwych entuzjastów. Niepowlekane naturalne żeliwo ma świetne właściwości, ale są one okupione bardziej wymagającą konserwacją. Garnki żeliwne nie tylko się psują, jeśli przypadkowo upuścisz zapiekankę, bardziej prawdopodobne jest, że zniszczysz podłogę niż garnek.

Nie ma nic bardziej stylowego do gulaszu i wolno pieczonych potraw niż ciężka żeliwna zapiekanka. Wyobraź sobie chłodny zimowy wieczór, kiedy zabierasz żeliwny garnek z wolno pieczoną jagnięciną z pieca prosto na stół. Sama myśl o tym rozgrzewa nasze serca.
Stal nierdzewna
nerezove hrnce
Stal nierdzewna sama w sobie nie jest magnetyczna, alegarnki wysokiej jakości często mają dno warstwowe, które ukrywa metal ferromagnetyczny. Dno typu sandwich jest świetne, ponieważ pozwala nam wykorzystać doskonałe właściwości naczyń ze stali nierdzewnej do gotowania indukcyjnego. Stal nierdzewna jest tania, lekka i łatwa w obsłudze. Jest również całkowicie bezpieczna i łatwa w utrzymaniu.

Wszystkie naszegarnki ze stali nierdzewnej są przeznaczone do gotowania na kuchence indukcyjnej. Możesz wybierać spośród kilku marek i wzorów garnków. Nie bój się zainwestować w pełny zestaw ze stali nierdzewnej, ponieważ jest to naprawdę wszechstronny i popularny materiał.
Inne materiały
medene hrnce
Do gotowania indukcyjnego można również używać innych materiałów niemagnetycznych. Podobnie jak w przypadku stali nierdzewnej, w dnie należy umieścić metal ferromagnetyczny. W tym miejscu musimy wspomnieć w szczególności o naczyniach miedzianych, które są uwielbiane przez wszystkich profesjonalnych szefów kuchni ze względu na szybką reakcję na zmiany temperatury, żaden inny metal nie reaguje tak szybko jak miedź.

Inwestycja w miedziane naczynia kuchenne jest nieco wyższa, ale nie będziesz rozczarowany.Miedziane garnki są w większości przypadków wykonane ręcznie, a każdy egzemplarz jest unikalnym dziełem sztuki. Miedziane naczynia nie są odkładane do szafki, ale ich właściciele z dumą eksponują je nad kuchenką.

Najlepsze garnki indukcyjne według opinii naszych klientów

Nasza wskazówka
Czytaj także
->
panve na indukci
Jak wybrać najlepszą patelnię indukcyjną?
Czy wiesz, że gotowanie indukcyjne jest bardzo wydajne, ponieważ energia jest przekazywana bezpośrednio do patelni bez utraty ciepła do otoczenia? Pomożemy Ci poruszać się po szerokiej gamie patelni indukcyjnych i wybrać najlepszą z nich.
indukcni vareni
4) Czy naczynia mogą być używane na innych źródłach ciepła?

Tak. Naczynia można używać zarówno na kuchenkach gazowych, jak i elektrycznych. Jeśli nie ma plastikowych uszu, można je nawet piec w piekarniku.

5. Czy naczynia indukcyjne mogą stracić swoją funkcjonalność?

Jest to jeden z rozpowszechnionych mitów, ale jest on całkowicie błędny. Ferromagnetyzm nie jest tymczasową super mocą, jest stałą właściwością metalu i nie można go zniszczyć żadnymi konwencjonalnymi środkami. Jeśli nie możesz gotować, wina leży po stronie kuchenki indukcyjnej.

6. Czy kształt garnka wpływa na gotowanie?

O dziwo, tak. Płyta indukcyjna jest gładka, nawet bez chropowatości. To samo dotyczy naczyń indukcyjnych. Szorstkie i nierówne powierzchnie garnków nie mają szans na płycie indukcyjnej. To samo dotyczy wypukłych den, które są bezużyteczne na indukcji.

cooking induction
7. Czy gotowanie indukcyjne jest bezpieczne?

Tak. Gotowanie na płycie indukcyjnej jest całkowicie bezpieczne. Jeśli położysz rękę na włączonej płycie, nie poparzysz się. Oczywiście nie dotyczy to sytuacji, gdy garnek był gorący na płycie chwilę wcześniej. W porównaniu do gazu, w domu nie ma otwartego ognia, a podpalenie, powiedzmy, podstawki pod garnek, gdy nie zwracasz uwagi, jest nadludzkim zadaniem.

Nie ma potrzeby obawiać się, że gotowanie indukcyjne uwalnia niebezpieczne promieniowanie lub fale, jak twierdzą niektórzy przeciwnicy. Gotowanie nie uwalnia żadnych substancji chemicznych, a indukcja jest naprawdę bezpiecznym źródłem ciepła.

8. Czy mogę gotować wszystkie składniki na indukcji?

W rzeczywistości nie rozumiemy, kto wpadł na pomysł, że niektóre potrawy nie mogą być przygotowywane na płycie indukcyjnej. Ten mit jest absolutną bzdurą. Na płycie indukcyjnej można przygotować wszystkie rodzaje składników. Nie musisz się martwić, że patelnia nie nagrzeje się wystarczająco, a stek nie będzie dobrze ugotowany. Na indukcji można ugotować wszystko.

Garnki indukcyjne wysokiej jakości

indukcní hrnce

Porada końcowa

Jeśli miałeś jakiekolwiek wątpliwości co do gotowania na płycie indukcyjnej, mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu już ich nie masz. Indukcja jest bezpieczna i jeśli właśnie remontujesz swoją kuchnię, nie bój się i zdecydowanie zdecyduj się na nią. Nie pożałujesz.

Ostatnio oglądane